SADAŠNJOST I BUDUĆNOST RAČUNARSKIH NAUKA, INFORMATIKE I INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA– MOGUĆNOSTI I POTREBE SAVREMENOG POSLOVANJA

Potrebe savremenog poslovanja i softverske industrije u pogledu primena znanja i dostignuća u oblasti računarskih nauka i informatike, kao i modernih informacionih tehnologija, u stalnim su promenama i sve su zahtevnije. Potražnja operativno upotrebljivog informatičkog kadra takođe je sve intenzivnija, kako u pogledu kvantiteta, tako i u pogledu zahtevanog kvaliteta znanja. Ovakva kretanja uočljiva su kako u razvijenim zemljama, tako i u tranzicionim zemljama regiona.

Cilj okruglog stola je da, uz otvorenu diskusiju, pruži doprinos formiranju zaključaka koji mogu biti od koristi dvema stranama: softverskoj industriji i fakultetima koji obrazuju akademski ili stručni informatički kadar za softversku industriju.

  • Postoje li prepoznatljivi pravci razvoja u oblasti računarskih nauka i informatike?
  • Šta mogu ponuditi nauka i softversko inženjerstvo, a šta tehnologija? Da li previše očekujemo od tehnologija, a zanemarujemo koncepcijska znanja?
  • U kom pravcu se očekuje kretanje investicija u softverskoj industriji i različitim aplikativnim domenima?
  • Da li se softverska industrija u regionu razlikuje po potrebama i mogućnostima od razvijenih ekonomija? Šta može ponuditi razvijeni svet, a šta tranzicione ekonomije, kao što je naša? Možemo li biti konkurentni i u kojim aplikativnim domenima?
  • Kakav treba da bude profil školovanog informatičara – inženjera danas i u budućnosti?
  • Koliko softverska industrija treba i može da ulaže u tehnološki i naučni razvoj i istraživanje?

 

Round table
Location: Conference hall B Date: May 28, 2015 Time: 5:10 pm - 6:30 pm PetarKocovic Petar Kočović IvavLukovic Ivan Luković VidanMarkovic Vidan Marković MiroslavSavanovic Miroslav Savanović